Web adresar za smeštajne kapacitete, promociju banja i turizma u banjama Srbije      Upiši smeštaj

Manifestacija Poljubi me u Vrnjačkoj banji

Share

 

Takmičenje u najdužem poljupcu pod nazivom ,,Poljubi me“ održava se od 2007. godine u Vrnjačkoj Banji na Mostu ljubavi, povodom pravoslavnog praznika Svetog Trifuna, odnosno Dana zaljubljenih.

Na taj dan centar Vrnjačke Banje, odnosno Most ljubavi, biće ukrašen stotinama crvenih balona u obliku srca koji će ulepšati atmosferu.

Pored glavne nagrade za najduži poljubac, dodeljuju se nagrade i za najatraktivniji i najstariji par. Rekord najdužeg poljubca iznosi 68 minuta i 40 sekundi, a najstariji par imao je iznad 77 godina.

Prema propozicijama takmičara od 15. minuta-takmičari moraju da stoje na jednoj nozi, a od 30. minuta-moraju podignutu nogu da drže pod uglom od 90 stepeni. Motiv održavanja manifestacije je da se iz Vrnjačke Banje pošalje poruka ljubavi, jer je jezik ljubavi razumljiv svim ljudima sveta.

vrnjacka banja

Manifestaciju organizuje Turistička organizacija Vrnjačke Banje. Svi turisti koji posete Vrnjačku Banju pogledaju i Most ljubavi i saznaju sledeću priču:

„U osvit Prvog svetskog rata, dok još ni slutili nisu, zavoleli su se učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Zavoleli se i jedno drugom obećali. Bila je to ljubav o kojoj su svi pričali, koja je plenila pažnju svih Vrnjčana.

Ali , došao je rat sa svim užasima koje sobom nosi. Relja odlazi u Grčku na ratište. Odlazi da se nikad više ne vrati, zbog prelepe Grkinje u koju se zaljubljuje te raskida zaruke sa Nadom. O njegovoj daljoj sudbini legenda ne kazuje ništa, ali zato Nadinu sudbinu zna svaki Banjčanin. Zbog prevelike tuge ona svakim danom kopni i naposletku umire, mlada i nesrećna.
Devojke potrešene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragana i vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajalište Nade i Relje, a ključeve simbolično bacaju u reku.

Došli su novi ratovi i nova stradanja. Priča je bila zaboravljena a običaj devojaka da „vezuju“ svoju ljubav se izobičajio. Sve dok Desanka Maksimović, po pričanju starih meštana, u jednoj od mnogih poseta Vrnjačkoj Banji nije saznala za ovu tragičnu priču i inspirisana njome napisala jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama „Molitva za ljubav“.

Iako smo skloni zaboravu ova priča ipak nije zaboravljena; a da bi produžili njen život mladi parovi su nastavili tradiciju „vezivanja“ svoje ljubavi, a most nazvali Most ljubavi“.

Svi koji žele da se prijave mogu to učiniti na telefone Turističke organizacije 036-611-105, ili lično na dan održavanja manifestacije. Pokrovitelj manifestacije je Skupština opštine Vrnjačka Banja.

Komentari   

 
# manicure 27-03-2017 20:08
I was recommended this blog by way of my cousin. I am now
not certain whether or not this publish is written via him as no one
else realize such detailed approximately my problem. You are incredible!
Thanks!
Odgovori
 
 
# BestOlivia 04-11-2018 08:50
I have noticed you don't monetize your site, don't waste your traffic, you can earn extra bucks every month.

You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve
all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website
Odgovori
 
 
# BestVallie 06-11-2018 01:07
I have noticed you don't monetize your page, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website
(they approve all websites), for more info simply search in gooogle: boorfe's
tips monetize your website
Odgovori
 
 
# BestMoses 08-11-2018 06:31
I have noticed you don't monetize your website, don't waste
your traffic, you can earn additional bucks every month.
You can use the best adsense alternative
for any type of website (they approve all websites), for more info
simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website
Odgovori
 
 
# BestAnton 14-11-2018 07:35
I have noticed you don't monetize your site, don't waste your traffic,
you can earn additional bucks every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website
Odgovori
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži